Výdatná polévka s medvědím česnekem


Název receptu: Výdatná polévka s medvědím česnekem.

Suroviny:
– 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
– 3 stroužky česneku medvědího, nasekané na jemno
– 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 g červené čočky, namočené vodou přes noc
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté papriky
– 1/2 lžičky mletého kmínu
– 1/4 lžičky mletého chilli (volitelně)
– 400 g loupaných rajčat z konzervy
– Sůl a pepř podle chuti
– Nasekaná petrželka na ozdobu

Postup:
1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a medvědí česnek a osmahněte je, dokud nezezlátnou.

2. Do hrnce přidejte nakrájené brambory a promíchejte je se směsí cibule a česneku. Krátce osmažte, dokud brambory nezezlátnou.

3. Vlijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu.

4. Přidejte namočenou červenou čočku, mletý kmín, mletou papriku, mletý kmín a mleté chilli (pokud ho používáte). Promíchejte a přiveďte k varu.

5. Snížte teplotu na střední a nechte polévku vařit přibližně 20-25 minut, dokud se brambory a čočka nezměknou.

6. Přidejte loupaná rajčata z konzervy a vařte dalších 10 minut, dokud se polévka nezhustne.

7. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.

8. Polévku podávejte pokapanou čerstvou nasekanou petrželkou.

Tato výdatná polévka s medvědím česnekem je dokonalá pro chladné zimní dny. Můžete ji podávat jako hlavní chod s kouskem čerstvého chleba.