Rajská polévka z červené čočky


Rajská polévka z červené čočky je výbornou volbou pro všechny milovníky pestrých a chutných polévek. Je populární pro svou jednoduchost a bohatou chuť. Zde je jednoduchý recept na přípravu této lahodné polévky:

Ingredience:
– 1 hrnek červené čočky (možno mít namočenou přes noc)
– 1 cibule, nasekaná na drobno
– 3 stroužky česneku, nasekané na drobno
– 1 mrkev, nakrájená na kostičky
– 1 brambora, nakrájená na kostičky
– 1 plechovka rajčat (400 g)
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté papriky
– 1 lžička kurkumy
– sůl a pepř podle chuti
– olivový olej na smažení
– čerstvá petrželka pro ozdobu

Postup:
1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
2. Přidejte nakrájenou mrkev a bramboru a osmahněte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut.
3. Přidejte červenou čočku a promíchejte. Vařte dalších 2 minuty.
4. Přidejte plechovku rajčat, mletý kmín, mletou papriku a kurkumu. Osvěžte pepřem a solí podle chuti.
5. Zalijte vše zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Následně snižte plamen a vařte 15-20 minut, dokud se čočka a zelenina nezměknou.
6. Když jsou ingredience měkké, polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
7. Nalijte hotovou polévku zpět do hrnce a zahřívejte na mírném plameni do požadované teploty.
8. Před servírováním ozdobte polévku čerstvou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem nebo toustovým chlebem.

Dobrou chuť!