Polévka z uzeného masa – aroma ze dýňového pyré s křupavými krutony.


Ingredience:
– 300 g uzeného masa (např. uzeného vepřového bůčku)
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 500 g dýně (např. hokkaido)
– 1 brambora
– 1 lžíce oleje
– 1 lžíce másla
– 1 l vývaru (kuřího nebo zeleninového)
– 200 ml smetany ke šlehání
– Sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky chleba (např. žitného)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička tymiánu nebo rozmarýnu (nasekaného)

Postup:
1. Uzené maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na menší kousky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

2. Ve velkém hrnci zahřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova.

3. Poté přidejte nakrájené uzené maso a dýni. Osolte a opepřete podle chuti a smažte asi 5 minut, dokud se maso a dýně nezačnou lehce zbarvovat.

4. Přidejte bramboru a vývar. Přiveďte k varu a vařte přibližně 15 – 20 minut, dokud se brambora a dýně nezměknou.

5. Mezitím si připravte křupavé krutony. Plátky chleba nakrájejte na menší kostky. Ve vhodném hrnci nebo na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte chlebové kostky. Opečte je do křupavosti z obou stran. Přidejte nasekaný tymián nebo rozmarýn a promíchejte. Odstavte z tepla.

6. Když jsou brambora a dýně měkké, vše rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu. Přidejte smetanu ke šlehání a znovu promixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence polévky. Případně můžete lze tuto krok vynechat a ponechat polévku s kousky.

7. Polévku vraťte na sporák a zahřejte ji do teploty podání. Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.

8. Hotovou polévku podávejte s křupavými krutony. Pokud si přejete, můžete ještě přidat do polévky čerstvé bylinky jako petržel nebo pažitku.

Dobrou chuť!