Polévka z červené čočky: Laskavá červená


čočková polévka s kari a kokosovým mlékem.

Potřebné suroviny:
– 250 g červené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 mrkev
– 1 paprika
– 1 plechovka nakrájených rajčat
– 400 ml kokosového mléka
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 lžičky kari koření
– sůl, pepř
– olej na smažení
– čerstvá koriandr nebo petrželka (na dochucení)

Postup přípravy:
1. Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.

2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Mrkev a papriku omyjte a nakrájejte na kostičky.

3. Do hrnce si připravte trochu oleje na smažení. Přidejte cibuli a česnek a osmažte dozlatova. Poté přidejte nakrájenou mrkev a papriku a krátce restujte.

4. Přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky (včetně šťávy) a kari koření. Promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem.

5. Přiveďte polévku k varu a vařte na středním plameni asi 20-25 minut, dokud čočka nezměkne.

6. Mezitím si v menším hrnci zahřejte kokosové mléko. Jakmile je červená čočka dostatečně změklá, přidejte do polévky rozehřáté kokosové mléko.

7. Polévku osolte a opepřete podle chuti. Pokud je zapotřebí, můžete přidat ještě další koření či bylinky.

8. Polévku lze podávat horkou nebo studenou, ozdobenou čerstvou koriandrem nebo petrželkou.

Tato červená čočková polévka je výtečně nasycující a plná zdravých látek. Kokosové mléko spolu s kari dodává polévce exotickou chuť a aroma. Můžete ji podávat s chlebem nebo plackami na bázi červené čočky. Dobrou chuť!