Polévka s medvědím česnekem: Lesní lahůdka


Název: Lesní lahůdka – Polévka s medvědím česnekem

Suroviny:
– 500 g medvědího česneku (čerstvé listy)
– 2 středně velké cibule
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 l vývaru (zeleninový nebo drůbeží)
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce másla
– Sůl a pepř (dle chuti)
– 1 lžička tymiánu
– 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
– 100 g tvrdého sýra (najemno nastrouhaného)
– Křupavý chléb (na přílohu)

Postup:

1. Medvědí česnek důkladně omyjeme a opláchneme pod tekoucí vodou. Odstraňujeme všechny nečistoty a třeme o sebe, aby se listy oddělily od stonků.

2. V hrnci rozehřejeme olivový olej a na něm za stálého míchání osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova.

3. K osmahnuté cibuli přidáme vydrápené listy medvědího česneku. Zamícháme a necháme krátce restovat, dokud se medvědí česnek nezezlátne a neuvolní své vůně.

4. Přilijeme vývar a smetanu ke šlehání a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni přibližně 15 minut, aby se všechny chutě propojily.

5. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm mouku. Tento způsob se nazývá „světlá základová směs“ a slouží k naředění polévky a zahuštění.

6. Sáhodlouze si přidáváme zhruba 1/3 základové směsi (máslo s moukou) do polévky za stálého míchání. Vaříme tak dlouho, dokud se polévka nezačne lehce zahušťovat.

7. Do zahuštěné polévky přidáme tymián, strouhaný muškátový oříšek, a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Vaříme ještě dalších 5 minut, aby se všechny chutě sladily.

8. Hotovou polévku rozmixujeme dohladka pomocí mixéru nebo blenderu, dokud nebude krémově jemná.

9. Před podáváním přidáme do polévky nastrouhaný tvrdý sýr a necháme ho zcela rozpustit. Opět mícháme, aby se sýr rovnoměrně rozpustil.

10. Polévku podáváme horkou s plátky křupavého chleba. Bon appétit!

Tato polévka je osvěžující a plná lahodných lesních chutí. Je také bohatá na vitamíny a minerály z medvědího česneku. Můžete si být jistí, že tento recept vás a vaše blízké potěší svým unikátním a lahodným zážitkem.