Pho – vietnamská hovězí polévka


Pho je oblíbená vietnamská hovězí polévka s aromatickým vývarem a máslovými nudlemi. Níže najdeš recept, jak si ji připravit:

Přísady:
– 500 g hovězího masa (ideálně libového roštěnce)
– 2 cibule
– 4 hřebíčky
– 1 kousek zázvoru (délka přibližně 5 cm)
– 2 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce cukru
– 1 lžička soli
– 2 l kostkového vývaru
– 400 g rýžových nudlí
– 1 malá cibulka na ozdobu
– čerstvé bylinky (thajská bazalka, koriandr, mátové lístky)
– chilli paprička, limetky, fazolové klíčky (volitelně)

Postup:
1. Nejprve si připrav vývar. Plátky zázvoru a jednu cibuli naaranžuj v pánvi společně s hřebíčky. Opekání uvolní jejich aromatické vůně. Na konci nechaj vody odpařit.

2. Do hrnce dej 2 l vody, rybí omáčku, cukr, sůl a kostkový vývar. Přidej opečenou cibuli, zázvor a hřebíčky. Přiveď k varu. Poté sniž teplotu a nech vývar vařit na mírném ohni přibližně 30 minut.

3. Mezitím si připrav přísady. Na tenoučko nakrájej druhou cibuli a připrav si na posezení chilli papričku, limetky, klíčky a čerstvé bylinky.

4. Hovězí maso nakrájej na tenké plátky. Nejlépe je nakrájet maso, když je ještě trochu zmrazené. To usnadní narezání na přesné plátky.

5. Nudle podle balení dej do vroucí vody a vař je, dokud nejsou al dente. Potom je scedí a propláchni studenou vodou, aby se přestaly vařit.

6. Do vývaru přidej plátky hovězího masa a vař je pouze po dobu pár minut, dokud nejsou pravou. Hovězí maso by mělo zůstat stále trochu růžové uvnitř.

7. Polévku sestavujeme tak, že do misek nejdříve dáme nudle. Poté přidáme plátky hovězího masa a zalijeme vroucím vývarem. Na vrch ozdobíme nakrájenou cibulkou a čerstvými bylinkami podle chuti.

8. Podáváme s limetkou, chilli papričkou a fazolovými klíčky. Každý si může do své polévky přidat podle chuti další ingredience.

9. Pho se podává horké a případně se dá dochutit rybí omáčkou, chilli omáčkou nebo sójovou omáčkou.

Dobrou chuť!