Název receptu: Krémová polévka z červené čočky


Těší mě, že si vybral(a) téma krémové polévky z červené čočky. Zde je recept:

Název receptu: Krémová polévka z červené čočky

Suroviny:
– 250 g červené čočky
– 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané na tenké plátky
– 1 mrkev, na drobné kostičky nakrájená
– 1 stonka celeru, na drobné kostičky nakrájená
– 1 l zeleninového vývaru
– 400 ml kokosového mléka
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého kurkumy
– sůl a pepř dle chuti
– olivový olej na smažení
– čerstvá petrželka nebo koriandr (na ozdobu)

Postup:

1. Červenou čočku opláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavila přebytečných nečistot. Dejte ji stranou.

2. Na středním ohni si připravte hrnec a zahřejte v něm olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je dozlatova.

3. Poté přidejte nakrájenou mrkev a celer. Smažte je asi 5 minut, dokud se nezačnou měkčit.

4. Přidejte červenou čočku, mletý kmín a kurkumu. Promíchejte, aby se koření dostalo na všechny ingredience.

5. Přidejte zeleninový vývar a kokosové mléko. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud se čočka a zelenina nesetří.

6. Použijte mixér nebo tyčový mixér a rozmixujte polévku do hladké konzistence. Případně můžete polévku odebrat z ohně, nechat ji vychladnout a rozmixovat v mixéru.

7. Vrátěte rozmixovanou polévku zpět do hrnce. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a nechte polévku znovu mírně povařit.

8. Polévku podávejte horkou a ozdobte ji nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

Tento recept na krémovou polévku z červené čočky je snadno připravitelný a velmi chutný. Můžete ji podávat jako lehký oběd nebo večeři, doplňenou s chlebem nebo pečivem. Dobrou chuť!