Název receptu: Červená čočková polévka


Ingredience:
– 200 g červené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 mrkve
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 plechovka loupaných rajčat
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého červeného pepře
– sůl a pepř dle chuti
– čerstvá petrželová na ozdobu

Postup:

1. Červenou čočku si předem opláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
2. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a na pánvi rozehřejte olivový olej. Orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
3. Přidejte mletý kmín, mletý koriandr a mletý červený pepř. Dobře promíchejte, aby se koření rozložilo po pánvi a získalo na intenzitě chuti.
4. Přidejte do pánve červenou čočku a promíchejte s kořením, aby se čočka obalila olejem a kořením. Nechte chvíli spolu restovat.
5. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte je do hrnce spolu se zeleninovým vývarem, loupanými rajčaty a směsí z pánve. Přiveďte k varu.
6. Jakmile se polévka dostane do bodu varu, ztlumte plamen na mírné teplo a vařte ji pod pokličkou asi 20-25 minut, nebo dokud se čočka a mrkev nepřehnou.
7. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
8. Polévku můžete servírovat teplou, posypanou čerstvou nasekanou petrželovou na ozdobu. Můžete také přidat trochu zakysané smetany nebo plátky čerstvého chleba jako přílohu.

Dobrou chuť!