Minestrone – Toskánská zeleninová polévka


Ingredience:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
– 2 stroužky česneku, jemně nasekané
– 2 mrkve, nakrájené na kostičky
– 2 brambory, nakrájené na kostičky
– 1 cuketa, nakrájená na kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 400 g rajčat z plechovky, nasekaná
– 1 l zeleninového vývaru
– 400 g fazolí z plechovky, sceděné a opláchnuté
– 100 g těstovin, například penne nebo farfalle
– 2 lžičky sušeného oregana
– 1 lžička sušeného tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce nasekané petrželky
– Parmazánový sýr na posypání

Postup:
1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a restujte je asi 5 minut, dokud nejsou měkké a lehce zlatavé.

2. Přidejte nakrájené mrkve, brambory, cuketu a papriku. Směs promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

3. Přidejte rajčata ze plechovky, zeleninový vývar, fazole, oregano a tymián. Vařte polévku 15-20 minut, aby se všechny chutě spojily.

4. Přidejte těstoviny do polévky a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.

5. Případně přidejte sůl, pepř a další koření podle své chuti.

6. Rozdělte polévku na talíře a posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánovým sýrem.

Minestrone je ideální jako hlavní jídlo nebo předkrm a skvěle se hodí i na chladné zimní dny.