Minestrone – Italština domácí recept


Minestrone je tradiční italská polévka zeleninového typu, která je plná chutného ovoce a zeleniny. Zde je recept na domácí italskou minestrone:

Potřebné ingredience:
– 2 lžíce extra panenského olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 mrkve, nakrájené na kostičky
– 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
– 400g rajčat v konzervě
– 1 hrst fazolí (například bílé fazole), namočených přes noc
– 1 lžíce čerstvého tymiánu
– 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky mletého černého pepře
– 3 lžíce špagetových testovin nebo rýže
– 1 litr zeleninového vývaru
– 2 hrsti špenátu nebo jiné zeleniny (volitelné)
– Parmazánový sýr na posypání

Postup:

1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni a přidejte cibuli. Vařte, dokud cibule nezměkne a nezezlá.
2. Přidejte česnek, mrkev a celer a vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
3. Přidejte rajčata v konzervě a fazole. Přidejte čerstvá bylina, sůl a pepř. Vařte dalších 10 minut, aby se chutě spojily.
4. Přidejte špagety nebo rýži a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni asi 10-15 minut, dokud testovina nebo rýže nezměkne.
5. Přidat špenát nebo jinou zeleninu, pokud se rozhodnete použít. Vařte další 5 minut, dokud zelenina nezvadne.
6. Podávejte horké s plátky parmazánového sýra na posypání.

Minestrone je skvělá volba pro zdravý oběd nebo večeři. Můžete ho také doplnit o další zeleninu, kterou máte rádi, jako je cuketa, brokolice nebo špenát. Doufám, že si tuto chutnou italskou polévku vychutnáte! Buon appetito!