Minestrone – Italská zeleninová polévka


Minestrone je klasická italská zeleninová polévka plná chuti a živých barev. Je to skvělý způsob, jak využít sezónní suroviny a vytvořit zdravou, vydatnou a osvěžující polévku. Následující recept je tradiční verze Minestrone, ale samozřejmě si můžete přidat nebo odebrat ingredience podle své chuti.

Ingredience:
– 2 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
– 1 cibule, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 mrkve, nakrájené na kostičky
– 2 brambory, nakrájené na kostičky
– 1 cuketa, nakrájená na kostičky
– 1 paprika, nakrájená na kostičky
– 2 rajčata, nakrájená na kostičky
– 1 hrst čerstvého špenátu, nasekaného
– 1 hrst čerstvé bazalky, nasekané
– 1 hrst petrželky, nasekané
– 1 hrst těstovin (např. krátké makarony nebo dýňové spirálky)
– olivový olej
– sůl a pepř dle chuti
– parmezánový sýr a chleba na podávání

Postup:
1. Do hrnce s olivovým olejem přidejte cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nebudou měkké a lehce zlatožluté.
2. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory, cuketu, papriku a rajčata. Promíchejte a osmahněte asi 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
3. Přidejte vývar a nechejte polévku vařit přibližně 20 minut, dokud se zelenina úplně neuvoní a změkne.
4. Přidejte čerstvé bylinky (špenát, bazalku, petrželku) a těstoviny do hrnce. Vařte dalších 10 minut, dokud těstoviny nejsou al dente.
5. Ochutnejte polévku a přidávejte sůl a pepř podle své chuti.
6. Podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánovým sýrem a kousek chleba.

Tento recept na Minestrone vám poskytne plnou misku chuti, zdravých vitamínů a barev. Můžete si s ním také pohrát a přidat do něj další oblíbené suroviny, jako jsou fazole, pancetta nebo klobása. Dobrou chuť!