Minestrone – italská zeleninová polévka plná chuti a vitamínů


Minestrone – italská zeleninová polévka plná chuti a vitamínů

Suroviny:
– 1 cibule, nakrájená na drobno
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 hrsti mrkvových plátků
– 2 hrsti stroužků zeleného fazolu
– 2 hrsti čerstvého hrášku
– 2 hrsti na kostky nakrájené brambory
– 2 rajčata, oloupaná a na kostky nakrájená
– 1 lžíce sušeného oregana
– 1 lžíce sušeného bazalku
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
– 1 litr zeleninového vývaru
– 1 hrst listové zeleniny (např. špenát, kel či mangold), nakrájené na nudličky
– Parmezánový sýr na ozdobení

Postup:
1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezačnou lehce hnědnout.
2. Přidejte mrkev, fazol, hrášek, brambory, rajčata, oregano, bazalk a pepř. Promíchejte a vařte 5 minut, aby se zelenina změkčila a přijala vůni bylinek.
3. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední a vařte dalších 15-20 minut, dokud se zelenina úplně neuměkčí.
4. Přidejte nakrájenou listovou zeleninu a vařte dalších 5 minut.
5. Ochutnejte polévku a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
6. Podávejte teplou nebo horkou, posypanou nastrouhaným parmazánovým sýrem.

Tato minestrone je plná chutí a vitamínů díky pestrosti různých zelenin. Můžete ji podávat jako samostatný lehký oběd či večeři, nebo jako předkrm k hlavnímu jídlu. Doporučuji ji vyzkoušet, je jednoduchá a plná zdravých a výživných surovin.