Minestrone – italská zeleninová polévka


Minestrone je klasická italská zeleninová polévka, která je plná chuti a barev. Je to skvělá volba pro chladnější dny, kdy potřebujete dobře nahřát a zasytit. Zde je recept na Minestrone:

Přísady:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, jemně nasekané
– 2 mrkve, nakrájené na kostičky
– 2 stonky celeru, nakrájené na kolečka
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 400 g rajčat z konzervy, nasekaná
– 1 l zeleninového vývaru
– 400 g bílých fazolí z konzervy, opláchnutých a sceděných
– 100 g zelených fazolků, očištěných a nakrájených na menší kousky
– 100 g špenátu, nakrájeného na menší kousky
– 50 g těstovin (např. krátká klička)
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 lžička sušeného bazalku
– 1 lžička sušeného oregana
– Parmazánový sýr na posypání
– Čerstvé bylinky (např. petržel) na ozdobu (volitelné)

Postup:
1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte je dozlatova.
2. Přidejte do hrnce nakrájenou mrkev, celer a zelenou papriku. Smažte je asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
3. Přidejte nakrájená rajčata a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu.
4. Přidejte bílé fazole, zelené fazolky a nakrájený špenát. Nechte polévku vařit asi 10 minut, aby se všechny chutě propojily.
5. Přidejte těstoviny do polévky a vařte podle pokynů na obalu.
6. Přidejte sůl, pepř, bazalku a oregano. Ochutnejte a případně dochuťte podle svého vkusu.
7. Podávejte polévku posypanou strouhaným parmazánovým sýrem a ozdobenou čerstvými bylinkami, pokud máte.

Můžete tuto polévku podávat jako samostatné jídlo nebo jako předkrm. Je skvělá s čerstvým chlebem nebo grilovanými sendviči. Dobrou chuť!