Medvědí česneková polévka


Medvědí česneková polévka je lahodná, sytá a zdravá specialita. Medvědí česnek (Allium ursinum) je rostlina, která se vyskytuje v lesích a má výraznou česnekovou chuť. Pokud nemáte přístup k medvědímu česneku, můžete ho nahradit obyčejným česnekem.

Ingredience:
– 500 g medvědího česneku (nebo 10 středních stroužků česneku)
– 2 středně velké brambory
– 1 cibule
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 2 lžíce olivového oleje
– sůl a pepř dle chuti

Postup:
1. Medvědí česnek důkladně opláchněte a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte obyčejný česnek, oloupejte stroužky a jemně je rozpulte.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
3. V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Dusíme, dokud cibule nezměkne a lehce nezarudne.
4. Přidejte nakrájený medvědí česnek (či česnek) a smažte ho spolu s cibulí asi 2 minuty za občasného míchání.
5. Přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte, dokud brambory nezměknou (asi 15-20 minut).
6. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujte polévku dohladka pomocí mixéru na krémovou konzistenci.
7. Přidejte smetanu na vaření a promíchejte. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
8. Zahřejte polévku na mírném ohni, dokud se neprohřeje ke konzumaci.

Medvědí česneková polévka je skvělá samotná, ale můžete ji také podávat s křupavým chlebem či syrovou zeleninovou salátem.