Medvědí česneková polévka s bramborovými knedlíčky


Ingredience:
– 4 středně velké brambory
– 2 středně velké cibule
– 3 stroužky česneku
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce másla
– 1 litr zeleninového vývaru
– 1 lžička medvědího česneku (sušeného)
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 špetka kmínu (volitelné)
– 2 vejce
– 200 g polohrubé mouky

Postup:
1. Oloupejte a nakrájejte brambory na menší kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. Na středním ohni rozehřejte v hrnci olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
3. Přidejte nakrájené brambory a restujte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud nezměknou a lehce nezrůžoví.
4. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté ztlumte oheň na středně nízký a vařte dalších 20 minut, dokud brambory úplně nezměknou.
5. Přidejte medvědí česnek, sůl, pepř a případně i kmín. Promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut.
6. Mezitím si připravte knedlíčky. Ve velké míse smíchejte vejce, mouku, sůl a trochu vody. Postupně přidávejte mouku, dokud nezískáte tuhou, ale pružnou těsto.
7. V hrnci s osolenou vroucí vodou vytvořte knedlíčky velikosti vlašského ořechu a vařte je asi 10 minut, dokud nevynplavou na hladinu.
8. Polévku před podáváním rozmixujte do hladké konzistence. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo dalšího vývaru.
9. Před podáváním do každého talíře/nachystané polévkové mísy přidejte několik bramborových knedlíčků a pokapejte medvědím česnekem.
10. Podávejte horké a čerstvé.

Tip: Můžete polévku ještě ozdobit jemně pokrájenou nasekanou petrželkou nebo citrónovou kůrou pro svěží chuť.