Medovoučená polévka s medvědím česnekem


Medovoučená polévka s medvědím česnekem

Přísady:
– 2 lžíce máslo
– 1 střední cibule, nasekaná
– 3 stroužky medvědího česneku, nasekaného na jemno
– 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 1 l zeleninového vývaru
– 400 g medu
– 200 ml mléka
– 2 lžíce citronové šťávy
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:
1. V hrnci rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a medvědí česnek a restujte, dokud cibule není sklovitá a medvědí česnek voní.
2. Přidejte brambory a míchejte asi 5 minut, než se brambory začnou lehce zbarvovat.
3. Přilijte zeleninový vývar a med. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 15-20 minut, dokud se brambory nezměknou a polévka se nezredukuje na požadovanou konzistenci.
4. Vyjměte z hrnce a přemíchejte v mixéru nebo v misce s mixérem, dokud nezískáte hladkou texturu.
5. Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte mléko a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, než se polévka zahřeje.
6. Ochutnejte a podle potřeby přidávejte sůl a pepř.
7. Servírujte polévku s čerstvou nasekanou petrželkou na ozdobu.

Tato medovoučená polévka s medvědím česnekem je skvělá volba pro zimní období. Je bohatá na vitamíny a minerály a zároveň má unikátní kořeněnou chuť díky přídavku medvědího česneku. Doporučuji ji podávat s čerstvým chlebem nebo domácími krutony. Dobrou chuť!