Medovědí česneková polévka


Ingredience:
– 4 středně velké brambory
– 1 velká cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžíce oleje
– 500 ml zeleninového vývaru
– 2 lžíce medu
– 2 lžíce hladké mouky
– 200 ml smetany ke šlehání
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvá natě petržele

Postup:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli a česnek. Smažíme asi 5 minut, než se cibule zesklovatí.
3. Přidáme nakrájené brambory a smažíme dalších 5 minut.
4. Do hrnce přidáme zeleninový vývar a med. Přivedeme k varu a pak snížíme teplotu na střední. Pokrytý hrnec necháme vařit asi 20 minut, dokud se brambory nezměknou.
5. Ve sklenici rozšleháme smetanu s moukou, dokud nevznikne hladká pastovitá směs.
6. Pomalu přiléváme smetanovou směs do polévky za stálého míchání. Vaříme dalších 5 minut, nebo dokud se polévka zahoustne.
7. Ochutíme solí a pepřem podle chuti.
8. Polévku podáváme posypanou čerstvou natí petržele. Můžeme ji servírovat s chlebovými krutony nebo domácím chlebem.

Tuto medovědí česnekovou polévku si můžete vychutnat jako hlavní jídlo nebo předkrm ve studeném zimním dni. Příjemnou chuť!