Křupavá polévka z červené čočky se zeleninou a koriandrem


– 1 hrnek červené čočky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 paprika, nakrájená na plátky
– 2 mrkve, na kolečka
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvý koriandr na ozdobu

1. Nejprve si připravte červenou čočku. Opláchněte ji pod tekoucí vodou a pak dejte vařit ve slané vodě asi 20 minut, dokud nezměkne. Poté odsajte a odložte stranou.

2. Na rozpáleném olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

3. Přidejte nakrájenou papriku a mrkev a smažte je spolu asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

4. Přidejte červenou čočku do hrnce s zeleninou a zalijte zeleninovým vývarem.

5. Přidejte mletý kmín a koriandr a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte polévku k varu a pak snižte plamen na střední teplotu a vařte asi 15-20 minut, dokud se chutě nespojí a polévka se nezahustí.

6. Polévku servírujte posypanou čerstvým nasekaným koriandrem jako ozdobu na vrchu.

Tato křupavá polévka z červené čočky se zeleninou a koriandrem je skvělým jídlem, které je plné bílkovin a vlákniny. Je také bohatá na vitamíny a minerály. Můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo jako předkrm k obědu či večeři.