Krevelská polévka s červenou čočkou


Ingredience:
– 150 g červené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 mrkve
– 1 brambora
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté sladké papriky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– Sůl podle chuti
– Čerstvě mletý černý pepř
– Kousky čerstvého chleba na podávání
– Koriandr nebo petrželka na ozdobu

Postup:

1. Nejprve opláchněte červenou čočku pod tekoucí vodou, abyste ji promyli od případných nečistot.

2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Mrkev a bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3. Do hrnce s tlustým dnem dejte olivový olej a zahřejte ho. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.

4. Přidejte mletý kmín, mletou sladkou papriku a sušený tymián. Promíchejte a nechte koření uvolnit své vůně.

5. Přidejte nakrájenou mrkev a bramboru do hrnce a restujte je asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

6. Přidejte opláchnutou červenou čočku do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a snižte poté teplotu na střední až nízkou.

7. Vařte polévku přibližně 20-25 minut, nebo dokud čočka nezměkne a zároveň nespadá rozpadlá. Občas promíchejte a přidávejte vodu, pokud je polévka příliš hustá.

8. Ochutnejte a případně osolte podle své chuti. Přidejte čerstvě mletý černý pepř.

9. Na talíře rozdělte horkou polévku a ozdobte ji čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Podávejte s kousky čerstvého chleba.

Tímto máte hotovou chutnou Krevelskou polévku s červenou čočkou! Dobrou chuť!