Krémová polévka z hlívy s kořením


Ingredience:
– 500 g hlívy ústřičné
– 2 středně velké cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 1 lžička soli
– ½ lžičky mletého černého pepře
– ½ lžičky mletého kmínu
– ½ lžičky sušeného tymiánu
– šťáva z ½ citronu
– čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:
1. Hlívy očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte na něj nakrájenou cibuli a česnek. Smažte dozlatova.
3. Přidejte nakrájené hlívy a smažte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud nezměknou.
4. Přidejte zeleninový vývar a nechte polévku vařit přibližně 20 minut, až se hlívy zcela změknou.
5. Poté polévku rozmixujte do hladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
6. Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte smetanu, sůl, pepř, kmín, tymián a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a nechte polévku zahřát.
7. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru. Pokud je naopak příliš řídká, nechte ji déle vařit, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
8. Podávejte polévku teplou ozdobenou čerstvou nasekanou petrželkou.

Tato krémová polévka z hlívy s kořením je výbornou a lahodnou volbou pro chladnější dny. Je skvělá jako předkrm nebo samostatné jídlo. Dobrou chuť!