Krémová polévka z česneku


Ingredience:
– 4 hlavy česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
– 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 1 šálek smetany na vaření
– Sůl a pepř dle chuti
– Petržel nebo koriandr na ozdobení
– Čerstvé bagety nebo česnekové croutony (volitelné)

Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Odstraňte povrchovou vrstvu kožiček z česneku, ponechte však jednotlivé stroužky pohromadě.
2. Vložte česnek na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem a promíchejte, aby se česnek dobře obalil olejem. Zapalte česnek v troubě po dobu přibližně 30 minut, dokud se nezměkne a nezíská sladkou chuť. Poté jej nechte vychladnout.
3. Na středně velkém hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte ji dozlatova, asi 5 minut.
4. Přidejte nakrájené brambory a pokračujte v pečení 5 minut, než se mírně zkaramelizují.
5. Přidejte zeleninový vývar a vařte, dokud se brambory nepovaří a změknou, asi 15 minut.
6. Během vaření brambor si oloupejte vychladlý česnek a přidejte jej do hrnce s brambory a vývarem.
7. Přeneste obsah hrnce do mixéru nebo použijte tyčový mixér k rozmixování polévky na jemnou a krémovou texturu.
8. Vraťte polévku do hrnce a přidejte smetanu na vaření. Dobře promíchejte a zahřívejte na střední teplotě, dokud se smetana nespojí s polévkou.
9. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř dle své chuti.
10. Polévku podávejte horkou, ozdobte petrželí nebo koriandrem a případně servírujte s čerstvě upečenou bagetou nebo česnekovými croutony.

Tento recept na krémovou polévku z česneku je velmi aromatický a bohatý na chuť. Je to vynikající pokrm na chladnější dny a může se podávat jako předkrm nebo jako hlavní jídlo s chlébem nebo dalšími přílohami.