Krémová polévka z bílého chřestu


Ingredience:
– 500 g bílého chřestu
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– sůl a pepř podle chuti
– olivový olej pro smažení

Postup:
1. Chřest omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
3. Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte na pánvi cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
4. Přidejte nakrájený chřest a orestujte ho spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut. Mírně osolte.
5. Nalijte do hrnce zeleninový vývar a vařte na středním ohni, než bude chřest měkký (asi 15-20 minut).
6. Poté polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
7. Vmíchejte smetanu ke šlehání do polévky a dobře promíchejte.
8. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
9. Polévku můžete na talíři ozdobit nasekanou petrželkou nebo špetkou strouhaného sýra.
10. Podávejte ještě teplou a můžete si ji doplnit čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!