Krémová česneková polévka


Ingredience:
– 4-5 stroužků česneku
– 2 cibule
– 3 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany (nebo rostlinného šlehačky na bázi sóji nebo ovesu)
– 2 lžíce másla (nebo olivového oleje)
– sůl a pepř podle chuti
– 1 lžička sušeného tymiánu nebo petrželky (volitelně)

Postup:
1. Nejprve oloupejte a jemně nakrájejte česnek. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

2. V hrnci rozehřejte máslo nebo olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte na středním ohni asi 5 minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.

3. Přidejte brambory a vařte další 5 minut za občasného míchání.

4. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit až do úplného změknutí brambor (asi 15-20 minut).

5. Smetanu přidejte do polévky a promíchejte. Vařte ještě 5 minut, aby se zahřála.

6. Použijte mixér nebo tyčový mixér a rozmixujte polévku, dokud nedosáhne hladké konzistence. Pokud polévka bude příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.

7. Přidávejte sůl, pepř a sušené bylinky podle chuti. Pro zvýraznění chuti můžete také přidat čerstvý nasekaný petržel nebo čerstvý tymián.

8. Nechte polévku prohřát ještě pár minut a poté podávejte teplou. Můžete ji ozdobit špetkou čerstvých bylinek nebo stroužkem česneku.

Dobrou chuť!