Krémová česneková polévka se smetanou a bylinkami


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 1 cibule
– 2 brambory
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce másla
– 1 lžíce hladké mouky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného majoránky
– sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
– čerstvé bylinky na ozdobení (např. petrželka nebo koriandr)

Postup:
1. Česnek lze použít buď syrový nebo předem opečený. Pokud volíte opečený česnek, zabalte stroužky do alobalu a pečte je v troubě při teplotě 200 °C asi 15 minut, dokud se nezměknou. Následně je vyndejte a nechte vychladnout.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

3. Na rozpáleném másle osmažte cibuli dozlatova.

4. Přidejte nakrájené brambory a na středně silném ohni je osmahněte asi 5 minut.

5. Přidejte do hrnce zeleninový vývar a sušené bylinky (tymián a majoránka). Povarte, dokud se brambory nezměknou.

6. Zatímco polévka se vaří, oloupejte opečený česnek a rozemelte ho pomocí vidličky na kaši.

7. Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci.

8. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání nechte mouku krátce zpěnit.

9. Pomalu přilijte rozmixovanou polévku a smetanu a za stálého míchání přiveďte k varu.

10. Přidejte rozemletý česnek, ochuťte solí a pepřem a nechte polévku probublávat na mírném ohni dalších 5 minut.

11. Na závěr polévku ochutnejte a případně přidávejte ještě sůl a pepř podle chuti.

12. Polévku podávejte rozdělenou do talířů a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tato krémová česneková polévka se smetanou a bylinkami je skvělým zahřátím v chladných dnech. Je hutná, plná chuti a příjemně sýrová díky přidanému česneku. Mohou ji vychutnat všichni milovníci česneku, ale i ti, kteří nemají rádi jeho intenzitu, protože při pečení česnek ztrácí na síle a získává sladší, jemnější chuť.