Kořeněná polévka z červené čočky


Tady je recept na kořeněnou polévku z červené čočky:

Suroviny:
– 250 g červené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 mrkev
– 1 brambora
– 1 rajče
– 1 červená paprika
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté papriky
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1/2 lžičky červeného pepře
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvá petrželka na ozdobení

Postup:
1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Čočku opláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji odcedit.
2. Cibuli, česnek a zeleninu nakrájejte na malé kousky. Rajče oloupejte a nasekejte na kousky.
3. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
4. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, bramboru, rajče, papriku) a osmahněte je pár minut.
5. Přidejte červenou čočku, koriandr, kmín, mletou papriku, kurkumu a červený pepř. Promíchejte, aby se koření spojilo s ostatními ingrediencemi.
6. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte polévku na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud se čočka nezměkne.
7. Jakmile je polévka hotová, ochutnejte ji a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
8. Polévku můžete podávat s čerstvou nasekanou petrželkou jako ozdobou.

Tato kořeněná polévka z červené čočky je vhodná i pro vegetariány a vegany. Pokud preferujete silnější kořeněnou chuť, můžete přidat více mleté papriky, červeného pepře nebo jiných oblíbených koření.