Kořeněná červená čočková polévka s kokosovým mlékem


Recept na Kořeněnou červenou čočkovou polévku s kokosovým mlékem:

Ingredience:
– 1 hrnek červené čočky (namočené přes noc)
– 1 velká cibule, nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 mrkev, nakrájená na plátky
– 1 sladká brambora, nakrájená na kostičky
– 1 pálka čerstvého zázvoru, nastrouhaného
– 1 lžička mletého kurkumy
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1/2 čajové lžičky mletého červeného pepře
– 400 ml kokosového mléka
– 500 ml zeleninového vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– Surová šťáva z 1 limetky (volitelné)
– Koriandr a čerstvý chilli na ozdobení

Postup:

1. Nejprve opláchněte červenou čočku pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Následně čočku vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla čočka ponořená. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud čočka nezměkne. Poté slijte vodu a nechte čočku stranou.

2. V druhém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, česnek a zázvor. Smažte, dokud cibule nezezlátne.

3. Přidejte nakrájenou mrkev a bramboru do hrnce a nechte chvíli dusit, dokud zelenina nezměkne.

4. Poté přidejte připravené koření – kurkumu, koriandr, kmín a červený pepř. Promíchejte a nechte vařit další 1-2 minuty, aby se koření uvolnilo.

5. Přidejte červenou čočku do hrnce a zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 15-20 minut, až se všechny chutě spojí.

6. Pokud chcete, můžete přidat šťávu z limetky pro osvěžení chuti. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

7. Polévku servírujte posypanou čerstvým koriandrem a nakrájeným čerstvým chilli pro zvýraznění pálivé chuti.

Tato kořeněná červená čočková polévka s kokosovým mlékem je výtečnou volbou pro vegetariány i vegany a nabízí bohaté množství chutí a hubených bílkovin z červené čočky. Dobrou chuť!