Italská Polévka Minestrone


Italská polévka minestrone je tradiční a chutná kombinace zeleniny, luštěnin, těstovin a bylinek. Tato polévka je výživná, zdravá a sypká. Níže najdete klasický recept na italskou polévku minestrone:

Potřebné suroviny:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nakrájená na drobné kostičky
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 mrkve, nakrájené na drobné kostičky
– 2 stonky celeru, nakrájené na tenké plátky
– 1 malá cuketa, nakrájená na drobné kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na drobné costičky
– 400 gramů rajčat, nakrájených na kostičky (můžete použít čerstvá nebo konzervovaná)
– 1 konzerva červené nízkosodíkové fazole, sceděná a opláchnutá
– 1 litr zeleninového vývaru
– 1 lžíce rajčatové pasty
– 50 gramů těstovin (například rourky nebo lomené špagety)
– 1 čajová lžička sušeného oregána
– 1 čajová lžička sušeného tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti
– Na podávání: nastrouhaný parmezán a čerstvá bazalka

Postup:
1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a nechte je dusit asi 5 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé.

2. Přidejte nakrájenou mrkev, celer, cuketu a papriku. Nechte je společně dusit asi 10 minut, dokud se zelenina nezměkne.

3. Přidejte nakrájená rajčata, fazole, zeleninový vývar a rajčatovou pastu. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu na střední a vařte asi 15 minut.

4. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě. Jakmile jsou těstoviny al dente, opláchněte je studenou vodou a odložte stranou.

5. Přidejte vařené těstoviny do polévky. Přidáme také oregáno, tymián a dochuťte solí a pepřem podle své chuti. Vařte ještě asi 5 minut.

6. Hotovou polévku podávejte posypanou nastrouhaným parmazánem a ozdobte čerstvou bazalkou. Můžete si také přidat kousek čerstvého chleba jako přílohu.

Tento recept je pouze základ a můžete si s ním pohrát podle svého gusta – přidat další zeleninu, bylinky nebo další ingredience. Dobrou chuť!