Houbová polévka s hlívou


Tady je recept na houbovou polévku s hlívou:

Suroviny:
– 500 g čerstvých hub (např. žampiony, líska, jarní houby)
– 1 středně velká hlíva ústřičná
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce hladké mouky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– sůl a pepř dle chuti
– pažitka nebo petrželka na ozdobu

Postup:

1. Houby omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Hlívu očistěte a nakrájejte na menší kousky.

2. Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezhnědnou.

3. Přidejte plátky hub a hlívy a orestujte je dozlatova.

4. Přisypte mouku a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

5. Zeleninový vývar postupně přilévejte do hrnce a nechte polévku vařit přibližně 15 minut, dokud se houby nezměknou.

6. Mezitím ve svařeném másle zvlášť opečte drobné kousky hlívy, které budou sloužit jako příloha k polévce.

7. Po 15 minutách vaření polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci.

8. Přilijte smetanu, přidejte sušený tymián a dobře promíchejte.

9. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více zeleninového vývaru, nebo vodu.

10. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

11. Hotovou polévku podávejte s opečenou hlívou a ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Tip: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat do polévky také nasekaný čerstvý nebo sušený hříbek.

Dobrou chuť!