Hlívová polévka s bramborami a uzeným masem


Ingredience:
– 2 velké brambory
– 200 g hlívy ústřičné
– 200 g uzeného masa (např. klobásy nebo šunky)
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžíce oleje
– sůl a pepř podle chuti
– petržel na ozdobu

Postup:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Hlívy očistěte a nakrájejte na plátky. Uzené maso pokrájejte na tenké plátky nebo kostičky. Cibuli a česnek jemně nakrájejte.

2. V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli a česnek. Orestujte je, dokud nezezlátnou.

3. Přidejte brambory a hlívy a smažte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud se lehce nerozpustí.

4. Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen a pomalu vařte asi 20 minut, dokud se brambory nezměknou.

5. Přidejte uzené maso a vařte dalších 5 minut, dokud se maso prohřeje.

6. Ochutnejte polévku a případně osolte a opepřete podle chuti.

7. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou na ozdobu.

Tuto hlívovou polévku s bramborami a uzeným masem si můžete doplnit čerstvým chlebem nebo bagetkou. Dobrou chuť!