Hlívová krémová polévka s česnekem a tymiánem


Potřebné ingredience:
– 500 g hlívy ústřičné nebo jiné huby
– 2 stroužky česneku
– 1 cibule
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce másla
– 1 l vývar (zeleninový nebo hovězí)
– 200 ml smetany na vaření
– 1 lžička čerstvého tymiánu
– sůl a pepř na chuť

Postup:
1. Hlivu očistíme, zbavíme nožiček a nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Česnek oloupeme a rozmačkáme.
3. Na středně velké pánvi zahřejeme olivový olej a máslo. Přidáme nakrájenou cibuli a dusíme, dokud není cibule měkká a sklovitá.
4. Poté přidáme na menší kousky nakrájenou hlívu a dusíme dalších 5 minut.
5. Sůl a pepř přidáme podle chuti.
6. Vývar přivedeme k varu a poté ho přidáme k hlivě. Vaříme 15-20 minut, dokud není houba měkká a propojená s vývarem.
7. Pomocí mixéru polévku rozmixujeme do hladké konzistence.
8. Přidáme smetanu na vaření a rozehřejeme, ale nepřivedeme k varu.
9. Přidáme rozmačkaný česnek a posekaný tymián. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
10. Krémovou polévku podáváme horkou s čerstvou bagetou nebo chlebovou topinkou.

Dobrou chuť!