Hlívová krémová polévka s bylinkami.


Hlívová krémová polévka s bylinkami

Ingredience:
– 500 g hlív (např. žampionů, šampiňonů, křemenáčů)
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce másla
– Čerstvé bylinky na dochucení (např. petrželka, pažitka, tymián, šalvěj)
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Hlivy omyjte a pokrájejte na tenké plátky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemnou kostku.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
4. Přidejte nakrájené hlivy a smažte je do měkka a do zlato-hněda.
5. Poté přidejte zeleninový vývar a smetanu. Vařte asi 15 minut, než se hlivy změknou.
6. Polévku s hlivami rozmixujte tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci krémové polévky.
7. Vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu.
8. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
9. Na závěr přidáme čerstvé bylinky a povaříme ještě chvíli, aby se vůně uvolnila a bylinky se propojily s polévkou.
10. Hotovou hlívovou krémovou polévku podáváme horkou, například s křupavým domácím chlebem.

Tento recept na hlívovou krémovou polévku s bylinkami je vynikající a nabízí zdravou a chutnou alternativu k tradičním polévkám. Můžete jej upravit dle svého vkusu přidáním dalších ingrediencí, jako je například smažená slanina, křupavé cibulky nebo sýr.