Hlívková polévka s kořenovou zeleninou


Ingredience:
– 200 g hlívy ústřičné
– 2 mrkve
– 1 petržel
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 lžíce oleje
– 2 lžíce hladké mouky
– 1 lžička tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti
– Na ozdobu: petrželka

Postup:
1. Hlívy očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
2. Mrkev a petržel oloupejte, nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
3. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájenou zeleninu a hlívu a chvilku restujte.
4. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání nechte chvíli podusit, aby se mouka trochu zatáhla.
5. Postupně přilijte zeleninový vývar a za občasného míchání nechte polévku provařit, dokud zelenina nezměkne.
6. Přidejte tymián a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Polévku povařte ještě pár minut, aby se všechny chutě propojily.
7. Hotovou polévku podávejte ozdobenou petrželkou.

Tip:
– Můžete přidat ke klasickému receptu i další kořenovou zeleninu podle vašeho gusta, například brambory nebo pastinak.
– Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do polévky přidat ještě nějaké další koření, jako například majoránku nebo rozmarýn.