Hlívková polévka s bylinkovým krutónem


Recept na Hlívkovou polévku s bylinkovým krutónem:

Suroviny:
– 250 g hlívy
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 litr zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– Sůl a pepř dle chuti

Pro bylinkový krutón:
– 4 plátky bílého chleba
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce nasekané směsi bylinek (např. petrželka, tymián, oregano)
– Sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Hlívy omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a pokrájejte nadrobno.

2. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidejte hlívy a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou.

3. Přilijte zeleninový vývar a nechte polévku vařit asi 20 minut, dokud se hlívy dobře prostředí.

4. Poté polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo povařte dohladka vležato, pokud máte zařízení na polévku vležato.

5. Přidejte smetanu ke šlehání a za stálého míchání nechte polévku probublávat dalších 5 minut. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.

6. Mezitím si připravte bylinkový krutón. Plátky chleba nakrájejte na kostičky.

7. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm opečte kostky chleba dozlatova a křupava. Přidejte směs bylinek a zlehka promíchejte. Ochutnejte solí a pepřem.

8. Hotovou polévku nalijte do talířů a ozdobte bylinkovým krutónem. Můžete také přidat nějaké čerstvé bylinky jako koriandr nebo bazalku.

Tento recept na hlívkovou polévku s bylinkovým krutónem je skvělým způsobem, jak využít sezónních houb a přidat do nich skvělou vůni a chuť bylinek. Polévka je bohatá a nasycující, a přesto připravena relativně rychle. Dobrou chuť!