Hlívková krémová polévka s jarní cibulkou a žampiony


Tato hlívková krémová polévka s jarní cibulkou a žampiony je bohatá na chuť a texturu. Je velmi jednoduchá na přípravu a skvěle se hodí jak na oběd, tak i na večeři. Zde je recept:

Suroviny:
– 300 g hlívy ústřičné
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 200 g jarní cibulky
– 200 g žampionů
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– Petrželka na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si připravte ingredience. Očistěte hlívy, omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Jarní cibulku a žampiony si také nakrájejte. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.

2. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Poté přidejte hlívy a smažte dalších 5 minut, dokud nezměknou.

3. Přidejte jarní cibulku a žampiony do pánve a smažte je spolu s hlívami, dokud nezměknou. Trvejte na tom, aby byly žampiony a jarní cibulka krásně křehké.

4. V hrnci si připravte zeleninový vývar. Přidejte osmaženou směs hlív, žampionů, cibule a česneku do vývaru a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, dokud se všechny chutě nespojí.

5. Poté polévku vložte do mixéru nebo použijte tyčový mixér přímo v hrnci, abyste dosáhli krémové konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více zeleninového vývaru.

6. Nyní přidejte šlehačku a promíchejte. Vařte ještě 2-3 minuty na mírném ohni. Ochutnejte a případně osolte a opepřete podle své chuti.

7. Polévku servírujte do talířů, ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte horkou. Můžete ji doplnit pečivem nebo rozinek.

Tato hlívková krémová polévka s jarní cibulkou a žampiony je výborná sama o sobě, ale můžete ji také podávat s křupavým chlebem nebo bagetou.