Hlívková krémová polévka s bylinkami


Ingredience:
– 500 g hlívkových hub
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 l vývaru (masového, zeleninového nebo houbového)
– 200 ml smetany na vaření
– 2 lžíce oleje
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvé bylinky (např. petrželka, tymián, pažitka)

Postup:
1. Hlívy důkladně očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmažte je dozlatova.
3. Přidejte nakrájené hlívy a smažte je společně se cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
4. Poté zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte 15-20 minut, než jsou hlívy měkké.
5. Po uvaření přidejte smetanu na vaření a rozmixujte polévku pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
6. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji přidat ještě trochu vývaru.
7. Dochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti.
8. Rozdělte polévku do talířů a ozdobte ji nastrouhanými čerstvými bylinkami (petrželkou, tymiánem, pažitkou) a můžete také přidat křupavé krutony nebo kapku smetany pro zdobení.

Hlívková krémová polévka s bylinkami je hotová! Dobrou chuť!