Hlíva výborná polévka


Název: Hlíva výborná polévka

Suroviny:
– 500 g čerstvé hlívy ústřičné
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 mrkev
– 1 petrželová kořenová zelenina (pažitka, petrželka, celer)
– 1 litr zeleninového vývaru
– 2 lžíce oleje
– 2 lžíce hladké mouky
– 200 ml smetany ke šlehání
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvá petrželka na dozdobení

Postup:
1. Hlívy omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek nasekejte na drobné kousky. Mrkev a petrželovou kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidejte nakrájenou hlívu a smažte ji do měkka.

3. Přidejte nakrájenou mrkev a petrželovou kořenovou zeleninu. Smažte spolu asi 5 minut, dokud se zelenina zlehka nezestředí.

4. Připravte si vývar. Do hrnce nalijte litr zeleninového vývaru a přidejte obsah pánve. Povařte alespoň 20 minut, dokud se chutě nespojí.

5. Ve sklenici si rozmíchejte hladkou mouku ve studené vodě, dokud nevznikne hladká směs. Pomalu přilévejte směs do vroucí polévky za stálého míchání, aby se neudělaly žádné hrudky.

6. Polévku vařte na mírném ohni dalších 10 minut, aby se zjemnila a získala požadovanou hustotu.

7. Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

8. Naservírujte do hlubokých talířů a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.

Tato výborná hlíva polévka je ideální na chladné zimní večery. Doporučuji ji podávat s čerstvým domácím pečivem. Dobrou chuť!