Hlíva polévka s kořenovou zeleninou


Ingredience:
– 500 g hlívy ústřičné
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– kořenová zelenina (mrkev, petržel, pastinák)
– 1 l vývaru (masový nebo zeleninový)
– 1 lžíce oleje
– 2 lžíce hladké mouky
– sůl, pepř, majoránka

Postup:
1. Hlívy očistíme, oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno.
3. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
4. Na hlubokém hrnci si zahřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme, dokud nezezlátne.
5. Přidáme kostičky kořenové zeleniny a promícháme. Dusíme pod pokličkou asi 10 minut, dokud se zelenina změkčí.
6. Poté přidáme nakrájenou hlívu a dusíme dalších 5 minut.
7. Přidáme hladkou mouku a promícháme, aby se spojila se zeleninou a houbami.
8. Postupně za stálého míchání přidáváme vývar. Polévku vaříme 10 minut, aby se všechny ingredience propletly.
9. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou podle chuti.
10. Hotovou polévku můžeme podávat s chlebem nebo sypat nastrouhaným sýrem.

Dobrou chuť!