Hlíva polévka s česnekem a pažitkou


Ingredience:
– 300 g hlívy ústřičné
– 2 stroužky česneku
– 1 cibule
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 lžíce oleje
– 1 lžíce hladké mouky
– 200 ml smetany ke šlehání
– svazek pažitky
– sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Hlívy očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek a cibuli oloupeme a jemně nakrájíme.
2. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme nakrájený česnek a hlívy. Dusíme ještě cca 5 minut, dokud hlívy nezměknou.
3. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání zpražíme asi 2 minuty. Postupně přilijeme zeleninový vývar a promícháme. Vaříme asi 15 minut, dokud polévka nezačne zhoustnout.
4. Mezitím si nasekáme pažitku na menší kousky.
5. Polévku rozmixujeme pomocí mixéru na hladkou konzistenci. Přidáme smetanu ke šlehání a znovu promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
6. Přidáme pažitku a polévku krátce podusíme, dokud pažitka nezměkne a propojí se s polévkou.
7. Hotovou polévku můžeme podávat posypanou pažitkou a doplnit křutony nebo kousek čerstvého chleba.

Dobrou chuť!