Hlíva polévka: Laskavá chuť houby


Hlíva polévka: Laskavá chuť houby

Suroviny:
– 500 g čerstvých hlív
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 2 lžíce olivového oleje
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvý petržel na ozdobu

Postup:

1. Nejprve očistěte a nakrájejte hlívy na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezežloutnou a nezačnou vonět.

3. Přidejte nakrájené hlívy a smažte je dozlatova. Hlívy by měly ztratit většinu své vody.

4. Poté přidejte zeleninový vývar a nechte směs vařit asi 20 minut, dokud houby nezměknou.

5. Po 20 minutách odeberte polovinu směsi hliv a přizpůsobte ji na jemnou konzistenci pomocí mixéru. Následně směs vrati do hrnce.

6. Přidejte smetanu na vaření a vařte ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě spojily.

7. Ochuťte polévku solí a pepřem podle své chuti.

8. Na závěr ozdobte polévku čerstvým nasekaným petrželem.

9. Podávejte polévku horkou s čerstvým chlebovým nebo bagetovým chlebem.

Tip: Pokud chcete polévku naředit, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.