Česneková smetanová polévka


Ingredience:
– 4 velké hlavy česneku
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, jemně nakrájená
– 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 500 ml zeleninového vývaru
– 250 ml smetany na vaření
– Sůl a pepř dle chuti
– Petrželka na ozdobu

Postup:
1. Rozřezejte hlavy česneku na půli a odstraněte vnitřní kořínky. Nechte pokožku na česneku, aby se nepálil během pečení.
2. Vložte česnek na plech s pečícím papírem, pokapejte ho olivovým olejem a zabalte do alobalu. Pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut, nebo dokud nezíská vnitřní část česneku hezkou měkkou konzistenci.
3. V hlubokém hrnci rozehřejte máslo a olivový olej a osmažte na něm cibuli dozlatova.
4. Přidejte nakrájené brambory a smažte je se cibulí asi 3-4 minuty, dokud nezezlátnou.
5. Přilijte zeleninový vývar a vařte, dokud se brambory nezměknou (asi 15-20 minut).
6. Vyjměte dušený česnek z alobalu a vytlačte dušené stroužky česneku ze pokožky. Přidejte je do hrnce s bramborovou směsí.
7. Smetanu přilijte do hrnce a vařte ještě asi 5 minut, dokud všechny přísady nejsou hezky spojené a polévka není zahřátá.
8. Ochutnejte polévku a podle potřeby přidejte sůl a pepř dle své chuti.
9. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte jemně nasekanou petrželkou.

Tuto česnekovou smetanovou polévku si můžete vychutnat jako samostatné jídlo nebo jako předkrm. Dobrou chuť!