Česneková polévka se sýrem a krutony


Česneková polévka se sýrem a krutony

Ingredience:
– 5 stroužků česneku
– 2 cibule
– 4 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– 200 g sýra (například eidam, ementál)
– Sůl a pepř podle chuti
– 100 g krutonů
– Kopr nebo petrželka na ozdobení

Postup:

1. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.

2. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm česnek a cibuli, dokud nezezlátnejí a nezačnou vonět.

3. Přidejte nakrájené brambory a promíchejte, aby se po chvíli také osmahly.

4. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte polévku, dokud se brambory nezměknou (asi 15-20 minut).

5. Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle.

6. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujte polévku tyčovým mixérem, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Případně můžete použít i klasický mixér.

7. Vložte zpět na sporák, znovu ohřejte a přidávejte postupně nastrouhaný sýr. Dobře zamíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete podle chuti.

8. Kroutony můžete připravit v troubě nebo v pánvi. Pokud používáte troubovou metodu, nakrájejte housku chleba na kostky, polejte olivovým olejem a posolte. Poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut, dokud nejsou křupavé a zlatavé. Při pánev metodu zahřejte pánvičku, přidejte olivový olej, chlebové kostky a opečte je na křupavou zlatou barvu.

9. Polévku podávejte posypanou krutony a můžete také ozdobit nasekaným koprem nebo petrželkou.

Tato česneková polévka se sýrem a krutony je skvělým předkrmem nebo lahodnou večeří. Přináší bohatou chuť česneku a sýra, která se skvěle doplňuje s křupavými krutony.