Česneková polévka se šlehačkou a krutony


Ingredience:
– 5 stroužků česneku
– 1 cibule
– 30 g másla
– 2 brambory
– 600 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 100 g slaniny
– 4 plátky chleba
– sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Oloupejte a nadrobno nakrájejte česnek a cibuli. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

2. Na pánvi rozehřejte máslo a v něm orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a chvilku nechte osmahat.

3. Poté přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Povařte asi 15-20 minut nebo dokud se brambory nezměknou.

4. Mezitím připravte krutony. Plátky chleba nakrájejte na menší kostky. Slaninu nakrájejte na drobné kousky. Na pánvi opečte slaninu do křupava a poté ji odeberte z pánve. Na výpeku zprudka opečte chlebové kostky, dokud nebudou zlatavé.

5. Když jsou brambory měkké, s metličkou našlehejte polévku dohladka. Přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte. Přiveďte k varu a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

6. Hotovou polévku rozlejte do talířů a ozdobte opečenými krutony a křupavou slaninou.

Dobrou chuť!