Česneková polévka s praženým česnekem


Ingredience:
– 4 hlavy česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
– 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 1/2 šálku smetany na vaření
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

1. Nejprve se věnujeme praženému česneku. Rozpálte ve velké pánvi olivový olej a přidejte na drobné kousky nakrájený česnek. Pomalu smažte na středním plameni, dokud se česnek nezkaramelizuje a nezíská zlatou barvu. Ukládejte do misky a stranou.

2. Ve velkém hrnci zahřejte lžíci olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji, dokud nezměkne a nezezlátne.

3. Poté přidejte nakrájené brambory do hrnce a smažte je spolu s cibulí asi 5 minut, aby se lehce zesklovatěly.

4. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Snížte plamen a nechte polévku vařit, dokud nebudou brambory měkké. To by mělo trvat asi 15-20 minut.

5. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte smetanu na vaření a vařte další 5 minut.

6. Odstavte polévku z plamene a použijte mixér na vytvoření hladké konzistence. Případně můžete použít mixér na tyči.

7. Vrátíme polévku na sporák na nízký plamen a přidáme 3/4 praženého česneku, sůl a pepř podle chuti. Prohřejte polévku, dokud není dostatečně horká.

8. Polévku podáváme posypanou zbylým praženým česnekem a čerstvě nasekanou petrželkou. Můžeme podávat s pečivem či chlebem.

9. Dobrou chuť!