Česneková polévka s křutony


Česneková polévka se křutony

Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 2 cibule
– 3 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky chleba
– máslo na potření chleba

Postup:
1. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na jemné kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
2. V hrnci rozpalte olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Smažte, dokud nezačnou měnit barvu.
3. Přidejte nakrájené brambory do hrnce a podlijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte, dokud se brambory nezměknou.
4. Mezitím si připravte křutony. Plátky chleba potřete máslem z obou stran a opečte je na pánev dozlatova.
5. Když jsou brambory měkké, odstavte hrnec od ohně a nechte polévku několik minut vychladnout. Poté ji rozmixujte pomocí mixéru nebo ručního šlehače, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
6. Vraťte polévku na oheň a přidejte smetanu na vaření. Dobře promíchejte a ohřejte polévku.
7. Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle chuti.
8. Polévku podávejte s křutony na vrcholu. Můžete je také přidat přímo do polévky.

Dobrou chuť!