Česneková polévka s krutony a petrželkou


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 2 cibule
– 4 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 4 plátky strouhaného tvrdého sýra
– 2 plátky černého chleba
– 2 lžíce čerstvé petrželky
– 2 lžíce olivového oleje
– sůl
– pepř

Postup:
1. Česnek a cibule oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
2. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte na mírném ohni česnek a cibuli, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.
3. Přidejte nakrájené brambory a opět krátce osmahněte.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 20 minut, dokud se brambory změknou.
5. Mezitím si připravte krutony. Černý chléb nakrájejte na menší kostičky a lehce osmahněte na rozpálené pánvi bez oleje, dokud nejsou zlatavé.
6. Po 20 minutách vaření polévku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
7. Přidejte smetanu na vaření a znovu krátce prohřejte. Osolte a opepřete podle chuti.
8. Na talíři si připravte servírovací porce polévky, do kterých posypte strouhaným sýrem, na který posléze přidejte petrželku a krutony.

Tímto způsobem připravená česneková polévka je skvělá jako předkrm nebo lehká večeře, doporučuji podávat ještě předkrmovou lžičkou. Dobrou chuť!