Česneková polévka s krutony a bylinkami


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 2 středně velké brambory
– 1 cibule
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky chleba na krutony
– Čerstvé bylinky (např. petrželka, koriandr nebo pažitka) na dochucení

Postup:
1. Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek a brambory na menší kousky.
2. Na sporáku zahřejte olivový olej ve velkém hrnci a přidejte cibuli spolu s česnekem. Orestujte je dozlatova.
3. Přidejte nakrájené brambory do hrnce spolu s tymiánem a smažte je ještě pár minut.
4. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a nechte zeleninu vařit, dokud se brambory nezměknou.
5. Poté použijte mixér na rozmixování všech ingrediencí v hrnci, dokud nedosáhnete hladké konzistence polévky.
6. Přidejte smetanu do polévky a promíchejte. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody.
7. Vraťte polévku zpět na plotnu a vařte ji při nízké teplotě až do zahřátí.
8. Mezitím si připravte krutony: Plátky chleba nakrájejte na menší kostičky nebo trojúhelníky. Opečte je na pánvi nebo v troubě, dokud nebudou křupavé a zlatavé.
9. Při servírování posypte polévku čerstvými bylinkami a přidejte krutony do každé porce.

Hotové! Můžete si vychutnat lahodnou a aromatickou česnekovou polévku s krutony a bylinkami. Dobrou chuť!