Česneková polévka s křupavými topinkami a bylinkami


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 2 cibule
– 2 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 4 plátky toastového chleba
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř
– Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel, tymián, bazalka)

Postup:
1. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Cibule oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

2. Na rozpáleném hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájený česnek a cibuli. Smažte je na středním ohni, dokud nezezlátnou.

3. Přidejte nakrájené brambory do hrnce a orestujte je s česnekem a cibulí asi 5 minut. Zamíchejte af přilijte zeleninový vývar.

4. Vařte polévku, dokud brambory nezměknou (asi 15-20 minut). Poté přidejte smetanu na vaření a promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

5. Mezitím si připravte křupavé topinky. Plátky toastového chleba nakrájejte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm topinky, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

6. Hotovou polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

7. Polévku přelijte do mísy a ozdobte čerstvými bylinkami. Křupavé topinky podávejte k polévce jako přílohu.

8. Hotovou česnekovou polévku s křupavými topinkami můžete podávat horkou a bude skvělou předkrmovou volbou, nebo ji můžete servírovat jako hlavní chod s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!