Česneková polévka s křupavými krutony


Ingredience:
– 4 hlavičky česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nakrájená na jemné kostičky
– 4 stroužky česneku, nasekané na tenké plátky
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 1 hrnek smetany ke šlehání
– Sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky hlavně suchého chleba nebo bagety
– Olivový olej na potřená krutony

Postup:

1. Nejprve předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Nalámejte hlavičky česneku a nechejte je zabalené v alobalu péct asi 40 minut, dokud se česnek nezměkčí a neprojde příjemnou vůní.

2. Mezitím si připravte hrnce a na středně velkém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a plátky česneku a smažte je asi 5 minut, dokud nejsou zlatavé a měkké.

3. Z alobalu vyjměte pečený česnek a vytlačte stroužky do hrnce s cibulí a česnekem. Promíchejte a vařte dalších 2 minuty.

4. Přidejte zeleninový vývar a nechte směs vařit asi 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Potom polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

5. Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte smetanu ke šlehání. Za stálého míchání nechte polévku zahřát přes středně silný oheň, ale nepřiveďte ji k varu. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.

6. Zatímco se polévka zahřívá, připravte křupavé krutony. Plátky chleba nebo bagety opečte do zlatavé barvy na pánvi bez oleje. Poté rozetřete na jednotlivé plátky česnekově olejem.

7. Hotovou polévku nalejte do mísy a ozdobte křupavými krutony. Podávejte hned, dokud je polévka teplá.

Dobrou chuť!