Česneková polévka s křupavými croutony


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 1 cibule
– 2 brambory
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml mléka
– 100 ml smetany na vaření
– sůl, pepř
– olivový olej
– křupavé croutony

Postup:
1. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kousky.

2. Do hrnce přidejte trochu olivového oleje a rozehřejte. Přidejte nakrájený česnek a cibuli a restujte je na mírném ohni, dokud nezměknou a nezačnou vonět.

3. Přidejte nakrájené brambory a zalijte je zeleninovým vývarem. Přivařte a vařte na středním ohni, dokud brambory nezměknou.

4. Poté směs přendejte do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud nemáte mixér, můžete polévku rozmixovat pomocí tyčového mixéru přímo v hrnci.

5. Vrácete polévku zpět do hrnce a přilijte mléko a smetanu na vaření. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, aby se všechny chutě spojily.

7. Mezitím si připravte křupavé croutony. Na pánev přidejte trochu olivového oleje a na něm opečte kousky chleba, až se stanou křupavými.

8. Hotovou česnekovou polévku nalijte do talířů a ozdobte ji s křupavými croutony. Můžete také přidat čerstvou natě petržele nebo koriandru pro zvýraznění chutí.

Dobrou chuť!