Česneková polévka s křupavými cibulovými krutony


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 2 cibule
– 1 lžíce olivového oleje
– 800 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky chleba
– 2 lžíce olivového oleje nebo máslo
– 1 lžička sušeného tymiánu

Postup:

1. Česnek oloupejte a nastrouhejte na třecí struhadle. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

2. Na rozehřátém oleji osmahněte česnek a cibuli, dokud nezezlátnou.

3. Přidejte zeleninový vývar a vařte 15-20 minut, dokud se česnek a cibule nezměknou.

4. Polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

5. Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

6. Mezitím připravte cibulové krutony. Plátky chleba nakrájejte na menší kousky.

7. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a přidejte plátky chleba. Opečte je z obou stran, dokud nebudou křupavé a zlatavé.

8. Přidejte sušený tymián a promíchejte.

9. Hotovou polévku nalijte do misek a ozdobte křupavými cibulovými krutony.

10. Ten sametový, česnekový chuť polévky se skvěle doplňuje s křupavými cibulovými krutony. Dobrou chuť!